Escut Ajuntament de Palau-solità i plegamans

Setmana Europea de Prevenció de Residus, a Palau-solità i Plegamans

Del 19 al 27 de novembre se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. A Palau-solità i Plegamans, i també a d’altres ajuntaments de la comarca, s’han preparat diferents activitats en coordinació amb el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. En cada edició es promou la celebració d'actes comuns a tot Europa, basats en una mateixa metodologia i amb l’objectiu comú d’augmentar el seu impacte real en la prevenció de residus.

 

Palau-solità i Plegamans enceta aquesta iniciativa dimecres 23 de novembre amb una xerrada sobre compostatge domèstic de 18 a 19h a l’Auditori de Can Cortès. La sessió servirà per recollir coneixements bàsics i resoldre dubtes de com compostar la fracció orgànica a casa. Les activitats principals a la nostra vila, però, es concentraran dissabte 26 de novembre a la Plaça del Mercat d’12 a 14h amb “L’autòpsia d’Escombraries”, un Mercat d’Intercanvi, un Taller de Moneders amb Tetrabiks i un Punt d’Informació.

 

Autòpsia d’escombraries

La principal novetat és l’acció “Porta la bossa a revisió”, una caracterització i anàlisis de les bosses de deixalles, de forma oberta i participativa, per tal que es puguin detectar els errors de separació que es fan a casa i per conscienciar sobre la necessitat de prevenir en la generació de residus amb accions com el reaprofitament, la reutilització i l’intercanvi. L’espectacle “Autòpsia d’escombraries” farà una anàlisi de les deixalles que es recullen cada dia i conscienciarà sobre l’abandonament de bosses a la via pública.

 

També s’habilitarà, a la Plaça del Mercat, una carpa informativa on es lliuraran bosses gratuïtes de compost elaborat a partir de la matèria orgànica de la Planta de Biometanització de Can Barba així com material amb consells de prevenció de residus.

La plaça acollirà, a més, un Mercat d’Intercanvi on els interessats podran portar objectes en bon estat que no els siguin necessaris per exposar-los i intercanviar-los. Segons la regidora de Medi Ambient i Gestió Ambiental, Luisa Fernández: “Aquesta experiència d’intercanvis fa realitat un comerç sense diners, i permet recuperar una forma oblidada d’economia que ens ofereix avantatges ambientals”.

 

Aprofitant la celebració d’aquesta jornada, l’Ajuntament habilitarà un punt especial de recollida de joguines -que encara estiguin en bon estat- per oferir-les als que no en poden tenir cap per aquest Nadal. Un dels objectius és donar a conèixer i promocionar l’Espai de Reutilització de la Deixalleria, un lloc on es poden dipositar aquells objectes que no fem servir però que poden ser útils per a d’altres persones.

 

“Animem a tothom a portar les joguines que no utilitzeu abans de les festes de Nadal, perquè cap nen del poble es quedi sense regals”, ha dit la regidora. Fernández ha insistit que “volem conscienciar la gent a no deixar aquests estris o joguines al costat dels contenidors i que, en el seu lloc, els portin a la deixalleria per a la seva reutilització”.

Així, els objectes que es portin al Mercat d’Intercanvi i que no s’intercanviïn, si es vol, es poden deixar en aquest punt especial i l’Ajuntament els portarà a l’Espai de Reutilització de la Deixalleria perquè els aprofitin altres persones, i així allargar la seva vida útil. Cal recordar que aquest espai està disponible tot l’any al carrer de Santa Margarida de Boada Vell, S/N (Polígon Industrial Riera de Caldes – davant l’entrada del parc de l’Hostal del Fum).

 

Un taller de moneders amb tetrabriks completarà les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Palau-solità i Plegamans.

 

Accions sostenibles

Fernández ha recordat que aquestes experiències són “necessàries per donar a conèixer estratègies de reducció de residus, fomentar accions sostenibles per reduir els residus a la nostra vila i arreu d'Europa, fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià en consum i producció”.

 

Tal com ha explicat el president del Consorci de Residus del Vallès Occidental, Ricard Torralba “hem proposat una sèrie d’accions per aquesta setmana però creiem que cal que aquestes actuacions de sensibilització tinguin continuïtat durant tot l’any”. La Setmana Europea de la Prevenció de residus vol donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria. També té per objectiu fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa i fer canviar el comportament quotidià dels europeus en termes de consum i producció.

 

Comparteix aquest contingut