L’Ajuntament, els propietaris i el veïnat de Can Parera desmantellen les barraques del barri
28/6/2016
Feia dècades que s’havien instal·lat aquestes construccions il·legals que provocaven problemes de seguretat i salubritat
L’Ajuntament ha finalitzat aquesta setmana els treballs per desmantellar les darreres barraques que feia dècades que s’havien construït al bosc i als camps contigus al barri de Can Parera. S’ha desmantellat l’últim grup de barraques, situades en dues fondalades que s’internaven al bosc. Per realitzar aquesta operació l’Ajuntament ha contractat una empresa especialitzada en el tractament de fibrociment o uralita, ja que part de les barraques tenien les teulades fetes d’aquest material. És un element que, si es trenca, pot ser perillós per a la salut. Des de maig del 2014 s’havien anat eliminat altres construccions que estaven situades al carrer que separa el bosc del barri i al bosc.
“Aquesta fase culmina unes gestions, converses i treballs que fa anys que duu a terme l’Ajuntament, amb el veïnat i amb els propietaris dels terrenys”, explica Carme Sanz, Tinenta d’Alcaldia de Territori i Serveis. “L’Ajuntament executa aquesta darrera fase de forma subsidiària i repercutirà els costos d’aquesta retirada, uns 8.000€, als propietaris de la finca on estan aquestes barraques, ja que són ells els que han d’assumir aquesta obligació i els costos derivats de la mateixa”, detalla la regidora.
Els terrenys pertanyen a diferents propietaris. Uns ja es van fer càrrec de la part que els hi pertocava, netejant ells mateixos els terrenys. Quant als altres, l’Ajuntament ho ha hagut d’executar, i els hi repercutirà els costos, doncs són els propietaris, qui, en darrera instància, han de fer front a aquestes despeses, en no haver-se pogut identificar qui havia executat aquestes edificacions.
Per dur a terme tota aquesta operació, el consistori ha mantingut converses amb el veïnat del barri des de fa anys. Malgrat les reticències inicials, els veïns i veïnes han entès la il·legalitat de les construccions i els problemes que suposava l’acumulació de material, tant pel que fa a la salubritat com a la seva pròpia seguretat. Finalment, les persones que viuen al barri van col·laborar inicialment retirant i desmuntat tot allò que podien extreure amb els seus propis mitjans. No obstant, la major part de la retirada s’ha hagut de dur a terme per part dels propietaris, bé de forma directa o indirecta, assumint els costos. “Estem molt satisfets de l’actitud del veïnat de Can Parera”, subratlla la regidora. Ara cal vetllar, totes les parts, per tal que es mantingui en òptimes condicions l’espai regenerat, doncs en ocasions encara ara es continuen trobant objectes abandonats en els espais que han estat netejats.
“Creiem que era cabdal, per a totes les parts, culminar el desmantellament de les barraques abans de la canícula, el moment més perillós de l’any, pel risc d’incendi i per la gran quantitat d’elements que podrien fer de combustible i tenint en compte que la zona de barraques era contigua a les cases del barri”, relata Sanz.