Escut Ajuntament de Palau-solità i plegamans

El ‘Mulla’t’, un bon exemple a la jornada ‘Participació i diversitat juvenil’ de la Fundació Pere Tarrés

#Joventut
#Participacio

L’Escorxador continua exportant els seus projectes i el model de cogestió, explicat recentment al Cabildo de Tenerife

 

El funcionament de l’Espai Jove l’Escorxador i les seves activitats tenen un denominador comú que és alhora la base de tot el que s’hi fa: la participació dels i les joves en la presa de decisions i en la gestió del dia a dia. Aquesta filosofia ha fet que l’Escorxador consolidi una reputació com a bon exemple que ha transcendit el municipi.

 

La jornada ‘Participació i diversitat juvenil’, organitzada recentment a Barcelona per la Fundació Pere Tarrés, ha estat un dels darrers esdeveniments en què s’ha convidat l’Escorxador per exposar-hi la seva experiència. En aquest cas es va explicar el ‘Mulla’t per la Festa Major’, l’espai de participació en què cada anys els i les joves debaten i decideixen activitats de la Festa Major. Es responsabilitzen, a més, d’organitzar-les. D’aquest espai de participació surten novetats cada any, a més de les que estan plenament consolidades a la Festa Major, com el ColoRain o l’Empalmada.

 

La cogestió viatja a Tenerife

Si la Fundació Pere Tarrés tenia interès en una experiència concreta, el Cabildo de Tenerife volia saber el funcionament del substrat que impregna de participació tot el que es fa a l’Escorxador. Es tracta del model de cogestió, que implica els i les joves en el funcionament de l’Espai Jove. S’organitzen a través de la Descoordinadora, la federació d’entitats joves de la vila creada expressament per dur a terme la cogestió. Així, participen en la decisió dels serveis i activitats que acull l’Escorxador i es responsabilitzen de fer-ne un bon ús i d’organitzar i dur a terme esdeveniments.

 

Dues representants de l’equip tècnic de l’Escorxador van acudir, doncs, aquesta primavera a les jornades ‘Recursos e iniciativas en participación juvenil’, organitzades pel Cabildo de Tenerife a El Rosario. S’adreçaven a càrrecs electes i personal tècnic d’entitats públiques i privades de l’illa que treballen amb el col·lectiu jove. Elena Maya i Ana Matallana, les dues tècniques de l’Escorxador que van participar-hi com a ponents, van exposar el procés de creació de l’Espai Jove i com es va instaurar el model de cogestió des de l’inici. Van destacar que implica una participació vinculant, de manera que es fa allò que els joves decideixen en coordinació amb l’Ajuntament. Això genera coresponsabilitat i dóna autonomia a les entitats. A llarg termini la cogestió funciona com a una escola de participació, ja que els valors i experiències del col·lectiu jove es transmeten a la resta del teixit associatiu del municipi.

 

Entrant al detall, van explicar que la cogestió s’erigeix sobre dos pilars: el Consell de Centre, on es prenen les decisions, i el conveni anual de cogestió que signen l’Ajuntament i les entitats. És el document on es fixen els compromisos de cada part. Això permet, per exemple, que les entitats disposin d’espais propis, que puguin utilitzar-los fora de l’horari habitual de l’equipament i que la programació d’activitats estigui farcida de propostes creatives, dinàmiques i, sovint, dutes a terme pel propi col·lectiu. Ambdues parts avaluen també el resultat de cada acció i vetllen perquè s’assoleixin els objectius compartits.

Enllaços relacionats

Comparteix aquest contingut