Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El Banc de Bones Pràctiques incorpora dos programes de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

#Educació
#Joventut
#Salut Pública

25/6/2018

El Protocol d’actuació davant la suspensió d’assistència de Palau-solità i Plegamans i el programa d’apoderament i prevenció en salut jove “Saluda’t” ja formen part del Banc de Bones Pràctiques de governs locals (BBP) de la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals. L’objectiu d’aquest Banc de Bones Pràctiques és detectar, recollir, sistematitzar i difondre experiències sobre polítiques d’interès per als municipis de Catalunya. Segons Jaume Magre, director de la Fundació, els dos programes “representen una aportació innovadora i de qualitat i pot servir de referència per a d’altres ajuntaments o entitats locals”

 

El Protocol d’actuació davant la suspensió d’assistència

 

El Protocol proposa un pla d’actuació per a joves que han estat sancionats amb una expulsió temporal de l’institut. L’objectiu és que aquesta expulsió no sigui només una mesura punitiva, sinó que es converteixi en una oportunitat, per a l’estudiant i les seves famílies, per reflexionar sobre els motius que han causat l’expulsió i, si escau, detectar i tractar possibles riscos psicosocials. A més, amb el protocol, s’evita que el/la jove estigui a casa o al carrer com si fos un dia festiu, es dota a les famílies d’eines per prevenir situacions similars o reiterades i es facilita un espai i un professional a l’alumne/a que el permeti treballar la conducta que ha provocat l’expulsió.

 

Si la família autoritza l’activació del Protocol, el segon dia d’expulsió, l’alumne/a inicia sessions centrades en la gestió emocional, la resolució de conflictes i/o hàbits d’estudi amb una psicòloga, la qual recull informació sobre el cas i envia un informe a l’Institut i a Serveis Socials. L’educadora social realitza un diagnòstic sociofamiliar i valora, llavors, el tancament del cas, el seu seguiment o la derivació del cas a un altre servei.

 

Aquest protocol neix de la comissió formada per l’Institut Ramon Casas i Carbó i les àrees d’Ensenyament, Joventut, Salut Pública, Policia Local i Serveis Socials de l’Ajuntament. Des de la seva posada en marxa, el curs 2010-11 i a partir del 2016, 18 alumnes, amb una expulsió de 2 a 5 dies, s'han beneficiat de l'activació del protocol. Actualment, el Protocol ja és actiu als dos instituts del municipi, comptant també Can Periquet, que entrarà en funcionament el curs vinent.

 

Programa d’apoderament i prevenció en salut jove “Saluda’t”

 

El programa “Saluda’t” es va implantar el 2009 amb l’objectiu de treballar la prevenció de conductes de risc i promocionar la salut en la població jove, d’entre 12 i 30 anys, de Palau-solità i Plegamans.

 

Al llarg dels anys d’implementació del programa s'han detectat un conjunt de necessitats que es tradueixen en un seguit de 8 eixos que s’han incorporat al programa: alimentació i prevenció de conductes de risc associades; sexualitat i afectivitat i prevenció de conductes de risc associades; drogues i prevenció de conductes de risc associades; socioaddicions; prevenció de violència entre iguals, o d’altres; gènere, relacions de parella; LGTBI.

 

Per treballar aquests eixos, s’elabora un programa d'activitats i recursos: tallers, exposicions i dinamitzacions d’aquestes, campanyes a diferents indrets del municipi, creació materials, etc. Seguint un dels seus objectius personals, “Saluda’t” facilita la creació de vincles entre els i les joves i l’agent de salut, que participa del dia a dia de l’Espai Jove L’Escorxador, visita els centres d’educació secundària en el moment de l’esbarjo i descentralitza certes activitats. Aquesta relació que es crea permet als i les joves tractar temes més personals amb la figura de l’agent de salut.

 

“Saluda’t” forma part del programa de Prevenció de Drogues i Riscos Associats (2015 – 2018) i també s’inclourà en el Pla Local de Joventut 2018-2022. Es caracteritza per la seva transversalitat, ja que els responsables de la gestió del projecte treballen en coordinació amb els departaments d’Ensenyament, Esports, Joventut, Salut i Serveis Socials depenent de les accions que es portin a terme. El pressupost destinat al programa és de 26.000 €.

Enllaços relacionats

Torna



Comparteix aquest contingut