Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dimecres, 8 d'abril

Informació important en el cas d’identificació de vespa velutina

21 de juny de 2019La vespa asiàtica o velutina es una espècia invasora que es va començar a trobar al municipi durant l’any 2018.  L’any passat es van identificar tres exemplars de vespa asiàtica (o vespa velutina) i, per tant, es considera que ja és present al nostre municipi.

 

La vespa velutina o asiàtica és una espècie invasora, depredadora natural de les abelles, de mida semblant a l’autòctona, però té alguns trets que la diferencien: és més fosca, té el tòrax negre envellutat i segments abdominals de color castany rivetejat amb una fina franja groga. El cap és negre, la cara groga/ataronjada i les potes castanyes clares. Mesura entre 17 i 32 mm de llargària.

 

També té un impacte sobre la salut pública, ja que les seves picades són més doloroses que les de l’espècie autòctona. Tot i això, no són agressives amb les persones, excepte quan es troben a pocs metres d’un vesper. Si s’evita entrar en contacte amb l’insecte, rarament hi haurà un atac. En aquest cas, quan hi hagi una picada, cal rentar la zona amb aigua i sabó.

 

Normalment, les vespes asiàtiques construeixen els seus nius a les branques altes dels arbres, tot i que també es poden ubicar en construccions, entre matolls o enterrats. S’ha d’estar especialment atent als porxos dels habitatges i a les residències que no estan habitades. També es poden revisar les casetes dels gossos, xemeneies, balcons, teulades i magatzems. El niu primari és petit (se l’anomena niu embrionari), de la mida d’una taronja, que construeixen en llocs protegits d’edificis, magatzems, porxos i altres construccions humanes, ruscos buits o altres refugis.

 

En cas de detectar un niu o algun exemplar:

 

  • En cap cas intentar capturar la vespa. Si es troba un niu, s’ha de mantenir una distància mínima de cinc metres i mai destruir-lo o retirar-lo.
  • Contactar amb l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans (93 864 80 56) o la Policia local (93.864.96.96) els quals centralitzen tota la informació i documenten la presència de l’insecte al territori.
  • Si el niu es troba a l’espai públic i representa un perill per a les persones, les empreses/serveis especialitzats que estiguin sota la supervisió d’Ajuntaments.
  • Si el niu es detecta al medi natural o a premisses privades, la persona propietària del terreny ha d’assumir la seva destrucció o retirada. L’Ajuntament pot oferir assessorament a l’hora de contactar amb apicultors o serveis especialitzats autoritzats.

Imatges relacionades

  • Com puc identificar una vespa velutina?

    Com puc identificar una vespa velutina?

  • Diferències vespes

    Diferències vespes

Enllaços relacionats