Escut Ajuntament de Palau-solità i plegamans

Palau-solità i Plegamans dona més de 35 tones de residus tèxtils i calçat a Humana per a dotar-les d’una finalitat social i ambiental

#Gestió Ambiental

La reutilització i reciclatge dels residus tèxtils evita l’emissió de 114 tones de CO2, en no ser enviades a un abocador per a incineració

 

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, ha recollit 35.956 kg de residus tèxtils i calçat a Palau-solità i Plegamans durant el primer semestre de l’any 2019. Aquest registre equival a 74.000 articles de roba, draps i calçats que seran reutilitzats o reciclats i en veuran allargat el cicle de vida útil.

 

Les donacions procedeixen dels 16 ubicacions situades en llocs de fàcil accés on s’hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no s'utilitzen, però estan en bon estat i poden tenir una segona vida. El servei és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i tractament de residus urbans.

 

A més, les gairebé 36 tones recollides al primer semestre a Palau-solità i Plegamans representen un estalvi de 114 tones de CO2 a l’atmosfera.

 

Només es recupera el 12% de la roba de què ens desfem els catalans

 

Malgrat que la gran part de la roba que els catalans rebutgem és susceptible de tenir una segona vida, només un 12% es recupera selectivament per un gestor autoritzat per a promoure’n la reutilització o reciclatge, segons l’Agència de Residus de Catalunya. Si aquesta dada és preocupant, ho agreuja el fet que el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generem (després de l’orgànica, envasos i plàstics, paper i cartó, i vidre) i la que té el percentatge de valorització més alt, per sobre del 90%.

 

Des d’Humana aplaudeixen la tasca dels municipis que com Palau-solità i Plegamans promouen la recollida selectiva del tèxtil i afirmen, que “davant nostre hi ha una oportunitat i un enorme repte per a donar l'impuls definitiu a la gestió apropiada d'aquest recurs, fidels a la jerarquia de residus i a un model econòmic circular, en què prevalguin la prevenció i la reintroducció del tèxtil a la cadena productiva, perllongant-ne el cicle de vida. Tot això en un marc definit per un sistema de contractació pública verda i sostenible com a motor de creixement”.

 

La destinació de la roba usada

 

La roba dipositada en els contenidors d'Humana té dues destinacions: el 85% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:

  • El 52% es destina a la reutilització: el 13% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana a Catalunya i el 39% s'exporta, principalment a l’Àfrica, on és venut a preus baixos per a generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
  • El 37% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).
  • El 2% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
  • El 9% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.

 

Comparteix aquest contingut