Escut Ajuntament de Palau-solità i plegamans

Els nivells diaris de diòxid de nitrogen cauen més del 60% des de la declaració de l’estat d’alarma

#Gestió Ambiental
#Informació Coronavirus

La disminució es va començar a notar amb el tancament d’escoles i va augmentar amb la declaració de l’estat d’alarma

 

Els nivells de diaris de diòxid de nitrogen (NO2) a Catalunya s’han reduït una mitjana aproximada de més del 60% des de la declaració de l’estat d’alarma, segons les dades registrades per les diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). El diòxid de nitrogen és un contaminant molt associat al trànsit i a la mobilitat. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha comparat la mitjana dels nivells d’una setmana tipus del mes de març amb els que s’han registrat enguany, coincidint amb diversos moments rellevants pel que fa a les mesures adoptades en el marc de la lluita contra el coronavirus.

 

Alhora, s’han analitzat els nivells registrats en diferents tipus d’estacions entre  divendres 13 de març i dimecres 25 de març:

  • Estacions de trànsit: situades en indrets representatius de situacions de trànsit intens, tant dins de la zona de baixes emissions (ZBE) com fora.
  • Estacions de fons: ubicades en indrets representatius de trànsit menys intens, tant dins de la zona de baixes emissions (ZBE) com fora.
  • Estacions rurals de fons regional: situades en àrees rurals i espais naturals.

Les dades indiquen una reducció generalitzada dels nivells de diòxid de nitrogen, en especial a partir de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, el 15 de març. Els descensos més acusats s’han donat, en general, a partir de dilluns 16 de març, primer dia laborable des de l’aprovació de la mesura. Cal tenir en compte, però, que aquell dia va ploure a molts territoris de Catalunya, propiciant unes condicions molt favorables a la dispersió de contaminants atmosfèrics. Un segon descens general es va produir el passat cap de setmana, i s’ha mantingut a principis d’aquesta. En estacions de trànsit intens, com la de l’Eixample de Barcelona, la reducció màxima de NO2 es va registrar dimarts 24, amb un 81% respecte a la mitjana d’una setmana tipus del mes de març del període 2015-2019. O dilluns 23, per exemple, el 91% a l’estació de Granollers.

 

Reducció intensa dins i fora de la ZBE

 

Segons dades de la XVPCA, les estacions de trànsit de dins la zona de baixes emissions (ZBE) són les que han notat més la reducció dels nivells de diòxid de nitrogen. Pel que fa a les estacions de fons, ubicades en indrets amb menys trànsit, la reducció també és apreciable, però menys significativa, el que confirma la relació entre el diòxid de nitrogen i la circulació de vehicles amb combustibles fòssils.

 

Els municipis situats fora de la ZBE, però en la seva àrea d’influència, en el denominat ‘Àmbit-40’ (municipis del Barcelonès, Baix Llobregat i el Vallès) també han notat aquesta disminució generalitzada dels nivells de NO2 i, de manera més intensa, a les estacions de trànsit que a les de fons.

Comparteix aquest contingut