Escut Ajuntament de Palau-solità i plegamans

A partir d'avui poden obrir els petits comerços seguint una sèrie d'indicacions

#Indústria, Comerç i Turisme
#Informació Coronavirus

Només podran aixecar persianes aquelles botigues de menys de 400 metres quadrats

 

A partir d'avui 4 de maig el petit comerç pot tornar a obrir. Bars, restaurants, perruqueries o centres d’estètica, entre d'altres, que tinguin menys de 400 metres quadrats, podran oferir els seus serveis complint unes condicions. I només podran servir o atendre amb cita prèvia.

 

Aquestes són les principals condicions amb les quals el petit comerç pot tornar a obrir:

 

Quins sectors podran reobrir a partir d’aquest dilluns?

 

Tots els comerços de menys de 400 metres quadrats. Això sí, ho hauran de fer amb mesures de prevenció i cita prèvia. També podran obrir els arxius municipals.

 

Amb quines condicions ha de ser l’obertura?

 

El principal requisit és que tots els serveis s’han de donar amb cita prèvia i només es podrà atendre un client per cada treballador. També cal que s’estableixi un horari preferent per a persones majors de 65 anys. L’horari ha de coincidir amb les franges de passeig per aquest col·lectiu d’edat. S’haurà de mantenir una distància de mínim un metre entre clients i treballadors, tot i la instal·lació de barreres de protecció com mapares. Si no existeixen aquestes barreres, la distància obligatòria serà de dos metres i caldrà marcar-la al terra de l’establiment. Les mesures anunciades no afecten els comerços que ja estaven oberts fins avui.

 

Quines mesures d’higiene han d’aplicar els comerços?

 

Tots els comerços han de vetllar per la distància de seguretat entre clients de dos metres. Hauran de posar gels hidrològics a disposició del públic. Caldrà que els establiments netegin i desinfectin les instal·lacions dues vegades al dia. Una de les neteges s’haurà de fer al final del dia. L’altra neteja es recomana fer-la al migdia amb una pausa de l’obertura exclusivament per la neteja del local. També s’estableix que caldrà fer una neteja després de cada torn de treball, fent-la extensiva a la zona privada dels treballadors en cas que a l’establiment hi treballi més d’un treballador. També caldrà garantir una ventilació adequada de les instal·lacions i no es permetrà l’ús públic dels lavabos, si no és per a una emergència.

 

Quines mesures cal prendre per als treballadors?

 

Els treballadors dels establiments hauran d’utilitzar mascaretes obligatòriament en cas de no poder garantir la distància de seguretat de dos metres amb el client. El responsable de l’establiment haurà de garantir el subministrament d’equips de protecció i gels hidrològics als treballadors. Els uniformes de treball s’hauran de rentar cada dia.

 

Què passa amb els bars i restaurants?

 

Només podran servir menjar a domicili o per emportar. Està prohibit el consum dins l’establiment. La comanda cal que sigui per telèfon o per Internet i s’haurà d’establir un horari predeterminat de recollida que eviti aglomeracions. Els bars i restaurants només podran estar oberts durant l’horari de recollida de comandes.

 

Què passa amb les perruqueries i centres d’estètica o fisioterapeutes?

 

Són comerços que no poden mantenir la distància de seguretat. La normativa publicada aquest diumenge al BOE només detalla que caldrà que s’utilitzin “els equips de protecció oportuns” que assegurin “tant la protecció del treballador com del client”.

 

Què passa amb les botigues de roba?

 

Poden obrir seguint les mesures anteriors de cita prèvia i d’un únic client per treballador. Els emprovadors només els podrà fer servir una única persona en cada moment i després de cada ús caldrà netejar-los i desinfectar-los. En el cas de les peces de roba que s’emprovin i no es venguin, caldrà desinfectar la peça abans de tornar-la a posar a la venda.

 

Puc anar a comprar fora del meu municipi?

 

No està permès desplaçar-se a un comerç d’un altre municipi si el producte que es necessita s’ofereix a la mateixa localitat.

 

Per saber-ne més de les condicions consulteu les FAQS elaborades per Protecció Civil: Preguntes sobre la reobertura al públic de comerç minorista (botigues) i de serveis, inclosa restauració i hostaleria 

Comparteix aquest contingut