Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

L’Ajuntament rep el Segell Infoparticipa de qualitat i transparència en la comunicació pública

#Alcaldia
#Comunicació
#Participacio

21 d'abril de 2016

L’Alcaldessa Teresa Padrós i el regidor de Comunicació, Marc Sanabria, recullen el reconeixement en un acte a Barcelona

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ja té el diploma que l’acredita com a posseïdor del Segell Infoparticipa 2015 de qualitat i transparència de la comunicació pública. Obté aquest certificat en complir amb el 90,38% dels 52 indicadors que avalua el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB. Palau-solità i Plegamans és un dels 61 municipis catalans que han obtingut enguany aquest reconeixement.

 

L’Alcaldessa, Teresa Padrós, i Marc Sanabria, regidor de Comunicació, Participació Ciutadana i Transparència, van acudir ahir a la tarda al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona per rebre l’acreditació en nom del consistori. “Dóna molta satisfacció rebre aquest Segell, si bé treballarem per fer-ho encara millor i assolir el 100% dels indicadors en la propera edició”, va manifestar l’Alcaldessa poc després de rebre el reconeixement. “Vull donar les gràcies al regidor Marc Sanabria, que ha fet que s’accelerés tot aquest treball, i a tot el personal de l’Ajuntament, on hi tenim professionals que treballen molt i molt bé”, va continuar l’Alcaldessa, abans de reblar: “Aquest Segell és per a tots els treballadors i treballadores que fan possible el nivell de qualitat que tenim a l’Ajuntament. Treballen de forma excel·lent i al nostre costat, fent pinya entre tots”.

 

Marc Sanabria coincideix amb l’Alcaldessa a l’hora de destacar “la bona feina feta pel personal de l’Ajuntament en ampliar i millorar la informació al web municipal”. Tal i com va afirmar en saber-se que el consistori assolia el 90% dels indicadors, Sanabria manté que “es continuarà treballant per complir amb tots ells i millorar la transparència i la participació ciutadana amb el compliment de la Llei de Transparència”. Segons el regidor, per continuar avançant en aquest aspecte, “cal incidir en el fet que la informació i la comunicació són imprescindibles per aconseguir un alt grau de participació ciutadana i qualitat democràtica”. “No només es tracta de publicar continguts de qualitat, sinó que també han de ser entenedors i fàcils de trobar a la web”, amplia el regidor. Per últim va afegir que "la transparència va més enllà de la publicació de continguts i informació, però aquesta és imprescindible". 

 

Els 52 indicadors que avalua el Laboratori en l’edició 2015 –la darrera- constitueixen l’examen més complet de les tres que s’han dut a terme. L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans havia assolit el 75,61% en l’edició anterior (2014), però cal tenir en compte que els punts que s’avaluaven eren 41 en lloc dels 52 d’aquesta última, adaptada als requisits de la llei de transparència.

 

Els 52 indicadors de l’edició 2015 d’Infoparticipa avaluen aspectes de cinc blocs temàtics:

  • Qui són els representants polítics?
  • Com gestionen els recursos col·lectius?
  • Com gestionen els recursos econòmics: pressupostos, salaris, contractacions, subvencions...?
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius?
  • Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana?

Periodisme i transparència

L’acte d’entrega del Segell Infoparticipa va estar precedit per una taula de debat sobre transparència presentada per Amparo Moreno, directora del LPCCP, i organitzada conjuntament amb l’Oficina Antifrau de Catalunya i el departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat.

 

El debat va comptar amb les intervencions de Marta Corcoy, investigadora del LPCCP, Joan Solé, president de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya, i Elisabet Samarra, presidenta de la Comissió de Garantia del Dret a l’Accés a la Informació Pública. Entre altres reflexions, van advocar per integrar la cultura de la transparència en tots els nivells de l’administració pública. També van defensar la introducció del periodisme en les comunicacions per tal que els continguts interessin i siguin entenedors per a tota la ciutadania. Alhora es va incidir en el fet que els documents han de ser accessibles, per la qual cosa cal que estiguin ben ordenats i classificats. Per últim, es va animar a compartir documentació, ponderant en cada cas si el dret a la informació preval sobre els criteris de seguretat i protecció de dades.

 

A banda del debat i el lliurament dels guardons, la jornada va comptar amb els parlaments de Victòria Camps, presidenta del Consell Certificador i catedràtica emèrita de Filosofia Moral i Política de la UAB, Ferran Sancho, rector de la UAB, i Daniel Alfonso, director de l’Oficina Antifrau de Catalunya. Van prendre també la paraula Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona i Alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, i Adam Tomàs, Alcalde d’Amposta.

Comparteix aquest contingut