El complex esportiu municipal amb piscines, més a prop
28/7/2022
L’Ajuntament convoca un concurs d’idees previ a la contractació del projecte executiu del complex esportiu municipal amb piscines a Palau-solità i Plegamans
S’han publicat els plecs del concurs en el que intervindrà un jurat format per arquitectes, tècnics de la Diputació i del Col·legi d’Arquitectes de Barcelona COAC
L’Ajuntament ha convocat un concurs de projectes que es durà a terme en dues fases. En una primera, se seleccionaran cinc equips o despatxos d’arquitectes, valorant la seva experiència i qualitat arquitectònica demostrada en obres ja realitzades així com la seva capacitat de disseny i l’experiència en edificis energèticament eficients.
Els cinc equips seleccionats, a la segona fase, hauran de presentar una proposta arquitectònica del nou complex esportiu, aportant uns panells amb planta, alçats representatius, renders o fotografies realistes. Hauran de presentar també el pressupost en capítols; una memòria de la proposta arquitectònica amb les mesures d’eficiències energètica.
L’alcalde, Oriol Lozano ha destacat que “és un pas endavant molt gran, amb aquesta licitació aconseguirem tenir una imatge del que serà el futur complex esportiu municipal i també, redactar el projecte executiu que és el pas més important en qualsevol projecte d’aquestes dimensions”.
Es valoraran les diferents propostes atenent a criteris de: Implantació urbana i relació amb l’entorn; Qualitats arquitectòniques; Adequació al programa funcional i a la proposta de gestió; Qualitat de sostenibilitat mediambiental i energètica; Adequació de la proposta al cost de referència i propostes de minimització dels costos de manteniment.
La valoració de les propostes anirà a càrrec del jurat, del qual com a mínim 1/3 dels seus membres seran arquitectes i que comptarà amb tècnics de la Diputació i del COAC. Per garantir l’anonimat de l’equip redactor la documentació es presentarà sota un lema. L’Ajuntament opta per realitzar aquest concurs amb la intervenció d’un jurat per assegurar la qualitat arquitectònica del projecte, enlloc de fer una licitació en la que només es valora la baixa econòmica. Aquest procés, recomanat pel Servei d’equipaments esportius de la Diputació de Barcelona també permet la màxima concurrència d’equips d’arquitectes.
Els equips que no guanyaran tindran una indemnització de 3000 € per la feina realitzada. A l’equip guanyador del concurs se li podrà contractar la redacció de l’avantprojecte i del projecte executiu del Complex esportiu amb piscina coberta mitjançant procediment negociat sense publicitat, amb un termini de 9 mesos per redactar el document: 3 mesos per l’avantprojecte i 6 mesos per l’executiu, per un cost de 330.638,50 €.
També es preveu que es pugui adjudicar al mateix guanyador la direcció facultativa de les obres, en el moment que aquestes s’hagin d’iniciar.
D’acord amb els plecs tècnics, el complex a projectar haurà de comptar amb l’ús d’energies renovables, aconseguir un edifici amb un baix consum energètic tendint al nZEB (consum gairebé nul al voltant de 100kWh/m² any), construcció sostenible i respectuosa amb el medi ambient, solucions constructives passives per reduir la demanda energètica, ús racional de l’aigua, etc. També es demana que l’edifici faciliti el manteniment de les instal·lacions, per a facilitar la gestió diària i reduir el cost de manteniment; i que el projecte es realitzi amb tecnologia BIM Building Information Modeling.
La viabilitat del complex esportiu
Ara fa un any, l’alcalde Oriol Lozano, ja va presentar l’Estudi de viabilitat del Complex esportiu amb piscina municipal a la vila, acompanyat de l’arquitecta tècnica de Serveis de l’Ajuntament Mercè Guàrdia ; Albert Abaurrea, cap de l’Oficina d’Equipaments Esportius de la Diputació de Barcelona; i de Jana Garcia, de la consultoria Itik Consultoria d’Esports i Lleure S.L., equip redactor de l’estudi de viabilitat.
L’estudi proposava ubicar el complex esportiu en el solar qualificat d’equipament esportiu situat a l’Avinguda Ebre amb Avinguda Maria Aurèlia Capmany, i tindria un total de 4.107,68 m2.
S’escollia aquesta ubicació perquè la titularitat del sòl és municipal, perquè està cèntrica i ben comunicada, limita amb la Ronda Verda i està proper a altres espais esportius i a l’aire lliure, té bon accés a peu des del nucli i ampli espai per aparcament, forma part de l’itinerari de la línia del bus interurbà, i està situat en un tram urbà proper i ben comunicat amb la zona industrial de la vila.
El complex constaria de dues piscines cobertes, dues piscines exteriors i sales esportives (una sala de musculació, tres sales d’activitats dirigides, espai exterior per a activitats, etc.), així com d’espais complementaris i auxiliars (com vestuaris, recepció, banys, bar, sala de reunions, etc.). El cost de construcció s’estimava llavors, abans de la crisi del subministrament de matèries primeres en 4.805.318,46 euros.
L’equipament esportiu complirà una triple viabilitat: econòmica, esportiva i social; per promoure l’activitat física de salut i lleure orientada a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.
Comparteix aquest contingut