Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

La vila viu una Festa Major multitudinària i amb les entitats i la cultura popular com a protagonistes

#Cultura
#Esports
#Festes
#Joventut

30 d'agost de 2016

La celebració es tanca sense que s’hagi registrat cap incident de gravetat

 

Palau-solità i Plegamans ha viscut aquests darrers dies, del 25 al 29 d’agost, una Festa Major que serà recordada, entre altres raons, per la consolidació del model participatiu que situa les entitats de la vila com a protagonistes en l’elaboració del programa i en l’organització d’actes.

 

Serà també recordada per la presentació i estrena de la nova bèstia de foc que a partir d’ara acompanyarà els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga en correfocs i altres esdeveniments. La nova bèstia és el gall de Can Cortès, un dels personatges de la coneguda llegenda de la Pedra Llarga i el Pont del Diable. Es va presentar divendres a la nit, just després del pregó d’en Quim Masferrer, al Guirigall, un acte apoteòsic, musical, teatral i pirotècnic, en què van prendre part bona part de les entitats de cultura popular de la vila. Abans, Quim Masferrer, va oficiar un pregó en el que va baixar del balcó a la plaça per donar el protagonisme al públic amb molt d’humor i proximitat.

 

L’Alcaldessa, Teresa Padrós, agraeix “la feina transversal de totes les entitats”. “Això dóna com a resultat que tinguem una Festa Major excel·lent i per a tothom”, continua Padrós, qui dedica també unes paraules de reconeixement a la regidora de Festes, Carme Sanz: “Aquest any ha patit de valent, amb un notable sobreesforç, per aconseguir que tot sortís bé”. L’Alcaldessa va fer aquestes declaracions en una entrevista emesa dins la programació especial que Ràdio Palau ha ofert amb motiu de la Festa Major. La batllessa estén els agraïments als treballadors i treballadores de l’Ajuntament, incloent-hi les Brigades Municipals i la Policia Local, entre altres, i el voluntariat, tant de Protecció Civil com dels qui fan possible esdeveniments com la Caminada i la Cursa Maria Víctor.

 

Al seu torn, i també en declaracions a Ràdio Palau, Carme Sanz, Tinenta d’Alcaldia i regidora de Festes, reitera els agraïments expressats per l’Alcaldessa, especialment envers les entitats: “Tot ha anat molt bé i tothom està molt content, i això és gràcies a la feina de moltes persones del poble i de les entitats”. La regidora es mostra també satisfeta per la manca d’incidents. Gairebé sense descans, però, Sanz ja preveu una reunió amb les entitats de la vila en les properes setmanes per fer una valoració d’aquesta Festa Major i detectar “aquelles petites coses que es poden canviar o millorar de cara a l’any que ve”. També servirà, tal i com avança la pròpia regidora, per reforçar allò que es consolida. Sanz cita el Pati com a una de les iniciatives més exitoses, en oferir un espai on fer activitats instructives i divertides per a tota la família. La regidora va deixar clar, però, que més enllà de la seva opinió personal, “tot plegat es debatrà i es decidirà al procés participatiu”.

 

I és que la consolidació del Procés Participatiu de la Festa Major, on hi tenen veu i vot les entitats i on s’integra el Mulla’t per la Festa Major –l’espai on el col·lectiu jove fa les seves propostes- és un dels puntals sobre els quals descansa l’èxit de la Festa Major de la vila i la tendència a l’alça pel que fa a la participació de públic i a la qualitat  d’activitats i espectacles. Són espais de participació que es convoquen cada any i que suposen mesos de reunions i de feina conjunta entre entitats i l’Ajuntament.

 

Manca d’incidents

El balanç de la Policia Local resulta positiu per l’absència d’incidents de gravetat, tenint en compte les multituds que han acudit als actes de Festa Major, tant de gent de Palau-solità i Plegamans com d’altres poblacions. No s’ha registrat cap denúncia per baralles ni per agressions; tampoc lesions. De fet, no s’ha produït cap baralla que anés més enllà d’alguna escaramussa. Sí que van haver d’actuar, tant la Policia Local com els Bombers, en petits incendis que presumiblement han estat fruit de bretolades. Es va cremar un xiprer situat al costat de l’església de Santa Maria de Palau-solità, la matinada de dissabte, així com un contenidor i part d’una tanca d’un domicili del barri de Can Cortès. En el dispositiu de seguretat de Festa Major hi han participat 22 agents, que són la pràctica totalitat dels efectius de la Policia Local del municipi.

 

Comunicació i xarxes socials

En aquesta Festa Major s’ha continuat potenciant la participació del públic a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació. S’ha tornat a oferir gratuïtament l’aplicació de la Festa Major perquè tothom estigués informat sobre el programa i qualsevol canvi d’última hora. Enguany, a més, s’han fet retransmissions amb l’eina Periscope i mitjançant el compte @FMPsiP de Twitter. Alhora, tothom podia participar en el concurs de fotografia d’Instagram utilitzant l’etiqueta #FMPsiP. En paral·lel s’han compartit fotografies, vídeos i altres informacions als perfils de l’Ajuntament a les xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram), així com als de l’Espai Jove l’Escorxador i Ràdio Palau. Un any més, l’emissora ha realitzat la programació especial de Festa Major. En total, una vintena d’hores de ràdio en directe amb connexions a bona part dels actes de Festa Major, entrevistes amb representants dels grups musicals i altres protagonistes i més continguts. Es poden escoltar els àudios de la programació especial a www.radiopalau.cat.

 

Actes per a tots els gustos

Un any més, la Festa Major ha comptat amb un extens i variat programa que contenia una vuitantena d’actes. La qualitat ha estat de nou el denominador comú de tots ells, ja que n’hi havia de tota mena: concerts, balls, festes, activitats familiars, esport, concursos, solidaris...

 

En l’apartat dels concerts cal destacar el dels Catarres, que van omplir la pista coberta el dilluns al vespre, així com els d’Hotel Cochambre, l’Orquestra Maravella, Itaca Band, Pepet i Marieta, 9 son, Guillem Roma & Camping Band Orchestra, i el jazz de la BigCat de Música Llatina, entre altres actuacions de diversos gèneres musicals. A més del Guirigall i el pregó, cal esmentar també el ColoRain, que va fer que centenars de persones participessin d’una festassa el dissabte a la tarda, o la ja tradicional Empalmada, que de matinada trasllada els joves de l’Espai de Barrakes el Corral al parc de Can Linares, al costat del Castell de Plegamans, perquè puguin continuar ballant i divertint-se fins ben entrat el matí de diumenge.

 

La 32a edició del Concurs de Fotografia de Festa Major regala una mostra d’excepcional qualitat amb 150 fotografies que es poden contemplar a Can Cortès fins al 3 de setembre. D’aquestes, 15 han resultat guanyadores en diverses categories. La Marató de Donació de Sang #MSangPalau, que va tenir lloc dissabte, de 9 a 21h, és una de les mostres de solidaritat més consolidades de la Festa Major. Enguany 219 persones van oferir la seva donació. D’aquestes, 194 es van fer efectives mentre que les 25 restants no ho van poder fer per diversos motius. Va haver-hi 16 persones que van donar sang per primera vegada. El Banc de Sang i Teixits destaca en el seu comunicat que aquesta jornada de donació “ha fet augmentar els baixos índexs de sang” i que “la jornada va ser tot un èxit” perquè “es van superar les previsions”.

 

Esport

La Caminada i la Cursa Popular Maria Víctor han tornat a ser l’acte esportiu més multitudinari. S’hi van aplegar 1.285 persones inscrites (629 a la cursa i 657 a la caminada). “Aquest any no s’ha quedat ningú sense plaça”, destaca Miquel Rovira, regidor d’Esports, qui també apunta que en aquesta edició s’ha lliurat una samarreta especial d’homenatge a Maria Víctor Gil, gran atleta dels anys 40 i 50 que va morir el passat mes de març. “Ha estat el primer any en què no ha pogut acudir-hi i volíem recordar-la en aquesta cursa que duu el seu nom”, comenta el regidor.

Comparteix aquest contingut