Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El Ple Municipal aprova el pressupost del 2017

#Economia
#Plens

25 de novembre de 2016

El Ple Municipal celebrat ahir, 24 de novembre, va aprovar provisionalment la proposta de pressupost municipal presentada per l’equip de govern per a l’any 2017. El balanç global dels comptes xifra en 16.841.617,88€ els ingressos i les despeses. Significa un augment del 0,36% respecte al pressupost del 2016. Es pot consultar la taula de resum del pressupost 2017, que alhora el compara amb el del 2016.

 

El pressupost va sortir endavant amb els 9 vots afirmatius de l’equip de govern (PSC, CiU i Ganemos Palau). ERC, CUP, ICV, PP i el regidor no adscrit José Luis Heras van emetre 5 vots en contra. S’hi van comptar 3 abstencions, de C’s i el regidor no adscrit Miquel Truyols.

 

Proposta del govern

“És un pressupost realista, amb un marcat accent social, que garanteix els serveis públics, inverteix en tots els barris i en la millora l’espai públic i en projectes com la nova biblioteca, els equipaments culturals, la nova pista de pentaca i bitlles catalanes o un nou skatepark, entre altres”, va subratllar Marc Sanabria, regidor d’Economia. Sanabria ja va exposar dos dies abans les línies mestres del nou pressupost en una roda de premsa en la que va detallar els imports d’inversions i va explicar com l’Ajuntament dota de fons al projecte de creació de la nova Biblioteca Municipal.

 

També va posar l’accent en el fet que “el pressupost està basat en el pla de govern, que marca les prioritats i les traslladem als comptes”. “Complim amb els ítems marcats i hi treballem perquè així ens hi hem compromès. Els comptes segueixen un dels lemes del govern: ‘Mantenir, impulsar i dotar de contingut les polítiques socials i els serveis a les persones”, va afegir Sanabria, qui, en referència a l’increment dels diners que es destinen a Serveis Socials, va destacar: “L’Ajuntament ajuda a tota la ciutadania per igual, aportant recursos per atendre les persones que més pateixen. Ningú necessiti i tingui dret a ajuda se’n queda senes”

 

Al principi de la seva intervenció, el regidor va agrair la feina i la professionalitat dels treballadors municipals. Va desgranar també algunes de les xifres, destacant l’estalvi que es genera i el baix nivell d’endeutament, “un dels més baixos en comparació amb els municipis del nostre entorn i amb els de Catalunya”. Alhora va deixar palès que “es compleix la llei d’estabilitat pressupostària, incloent-hi la ja famosa regla de despesa, cosa que limita la capacitat d’acció de l’Ajuntament”. Va recordar també que els comptes es van lliurar als grups de l’oposició el 3 de novembre: “Han estat tres setmanes per reunir-nos i tractar les observacions o dubtes que tinguessin”.

 

Debat

Bona part dels grups de l’oposició van expressar, no obstant, que haurien d’haver disposat de més temps per analitzar els comptes i participar en la seva elaboració, si bé van agrair la disposició de Sanabria i d’altres regidors i regidores, així com del personal tècnic per reunir-se i respondre dubtes. Bona part d’ells van posar en dubte el procés de pressupost participatiu, una iniciativa que va dur a terme l’equip de govern per tal que la ciutadania respongués una enquesta en la que podia establir prioritats entre diverses opcions i
assenyalar, de forma oberta, en quins projectes o serveis es desitjaria que invertís l’Ajuntament.

 

Jordi Plaza, d’ERC, va iniciar la seva intervenció criticant de forma contundent el procés participatiu: “Ha fregat el ridícul i ha deixat en evidència que l’han fet a corre-cuita per canviar de color el semàfor vermell del web”. Va denunciar que “a dia 9 de novembre del 2016 hi havia 5 milions d’euros que no s’han executat”. Arran d’aquesta afirmació, va concloure: “Tornen a recuperar l’estratègia d’acumular diners per al final de la legislatura”. Va queixar-se també que no s’han admès les propostes fetes pel seu grup, com “ampliar la capacitat d’aparcament al Mas Pla”. Alhora va expressar “preocupació per la baixada d’ingressos per a l’Escola Municipal de Música”.

 

Joan Martínez, de C’s, va raonar l’abstenció del seu grup: “Hem tingut poc temps per analitzar-lo (...). Creiem que en un tema tan important hauríem de tenir més temps per analitzar-lo i poder parlar-ho amb calma amb els regidors”.

 

Jordi Méndez, de la CUP, va basar les seves crítiques en “la manca de voluntat de potenciar la municipalització dels serveis”. Per a Méndez no només no s’avança en aquest sentit, sinó que es va en la direcció contrària. Va assenyalar que en els darrers anys s’ha augmentat la despesa del capítol 2 mentre es reduïa la del capítol 1, que és amb el que es fa front a les despeses del personal propi de l’Ajuntament. “És obvi que ha d’haver-hi despesa al capítol 2, però no a aquest nivell. Són diners que corresponen a l’externalització de serveis que assumeixen empreses privades. N’extreuen un benefici del que podríem gaudir-ne totes”, va afirmar. A banda, la CUP va denunciar que els diners que es destinen a cooperació “és un 30% inferior al que recomana el Fons Català de Cooperació”.

 

Àngels Marcuello, d’ICV, va manifestar que “un pressupost és un instrument amb opinió política; administrar no és només gastar diners, és invertir, establir prioritats... i aquest pressupost no ho fa”. A més de criticar que “no s’ha fet de forma participativa ni consensuada”, va assenyalar que “no es pressiona prou a l’empresa concessionària del subministrament d’aigua per fer inversions en la xarxa”. Sobre la partida per al clavegueram de Can Clapés, Marcuello sostenia que “no servirà per solucionar en la seva totalitat la problemàtica actual”. “Votarem ‘no’ perquè aquest pressupost dista molt del que nosaltres hauríem fet”, va reblar.

 

Mercedes Rodríguez, del PP, va preguntar per què la partida per assessoria i estudis tècnics en Urbanisme i Habitatge creix un 30%. “Creiem que haurien d’haver fet un esforç més gran per equilibrar les àrees i fomentar l’ocupació i la creació de llocs de treball, a més d’incentivar el comerç”. Rodríguez va desgranar conceptes i va calcular el que costen per cada ciutadà i ciutadana, per concloure que estan infrafinançades “les àrees prioritàries, com el comerç i la creació de llocs de treball” en comparació amb altres.

 

El regidor no adscrit Miquel Truyols va considerar que “és un pressupost molt prudent, calcat a l’exercici anterior”. Va posar sobre la taula que en la consulta feta a la ciutadania força persones reclamessin un complex esportiu amb piscina. També va destacar les dotacions econòmiques que s’han de destinar a la reparació dels danys causats en la via pública per incivisme. Va reclamar que es destini una partida als lavabos del parc de l’Hostal del Fum. També es va referir en positiu a les dotacions per a la Masia de Can Falguera i es va mostrar preocupat perquè no hi haguessin fons per a l’edifici de l’antiga Cooperativa Agrària: “Si s’ha tret la partida és que les negociacions amb la propietat no han avançat. És una mala notícia; es deteriorarà”.

 

El regidor no adscrit José Luis Heras va afirmar que la ciutadania “està cansada de més del mateix, de tenir un poble sense biblioteca, sense piscina i sense conveni amb municipis que sí que la tenen o amb la piscina privada del poble mentre no es faci la pública”. També va criticar durament “el simulacre de participació amb l’enquesta que es va fer”. Va reclamar també solucions contra el vandalisme i va denunciar falta de manteniment a la Ronda Verda de la Riera i el mal estat de barris com Can Parera o Montjuïc.

 

El regidor d’Economia, Marc Sanabria, va rebatre els arguments i bona part de les afirmacions fetes pels regidors i regidores de l’oposició. Quant a la no execució de 5 milions d’euros al 2016, va explicar que no s’han pogut tirar endavant les inversions previstes perquè es financen amb crèdits que subvenciona la Diputació de Barcelona i que enguany s’han retardat, fins al 17 de novembre, a causa d’una impugnació sobre el concurs fet per la Diputació. Quant al descens en la dotació al servei d’Ocupació i Empresa: “Ve donat –afirmava Sanabria- perquè el Consell Comarcal assumirà el cost de bona part dels projectes. No hi ha baixada d’activitat, al contrari, es manté i se li dóna impuls”. També es va referir al procés participatiu. Va dir que s’han tingut en compte els resultats, complint amb les prioritzacions. “Podem millorar la participació però creiem que anem per bon camí”. Respecte a les referències sobre la despesa del capítol 1 (personal de l’Ajuntament), va lamentar: “No el podem incrementar. Tenim les mans lligades”, en referència a la legislació vigent.

 

Es pot escoltar l’àudio íntegre enregistrat per Ràdio Palau del Ple Municipal d’ahir

Comparteix aquest contingut