Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El Consistori aprova definitivament les ordenances fiscals per l’exercici 2024

#Alcaldia
#Plens

8 de gener de 2024

En sessió extraordinària celebrada el passat 28 de desembre el Ple Municipal va estimar al·legacions presentades i es van incorporar canvis en el text inicial de les ordenances.

 

El Ple de l’Ajuntament va aprovar inicialment en la seva sessió ordinària del 26 de novembre la modificació de les ordenances fiscals relatives a impostos i taxes. Durant el termini d’informació pública es van presentar quatre escrits d’al·legacions per part de l’empresa Tecnologia i Solucions Plegamans, SL; la persona física P.C.R; la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Sabadell, la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i comarca, el Consell Intersectorial d’empresaris - CIESC, i la PIMEC Vallès Occidental; i el Grup Municipal del PSC-CP.

 

En la sessió extraordinària del Ple del passat 28 de desembre,  el regidor d’Economia Sergi Plaza va exposar l’informe que donava resposta a les qüestions plantejades i estimava o desestimava total o parcialment les al·legacions presentades, introduint els canvis en l’acord d’aprovació inicial de la modificació dels textos de les Ordenances fiscals núm. 1, reguladora de l’impost sobre els béns immobles, núm. 9, taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals i núm. 15, taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic amb finalitat lucrativa.

El Ple va aprovar amb caràcter definitiu la modificació del text de les ordenances amb el vot a favor dels regidors i regidores d’ERC (12), l’abstenció dels grups PSC i C’s (4) i el vot en contra de Junts per Palau (1).

 

El canvi en el redactat en l’acord d’aprovació inicial de la modificació del text de l’Ordenança fiscal núm. 1, reguladora de l’impost sobre els béns immobles, en l’article 5.5, és el següent:

  1. “Gaudiran d'una bonificació sobre la quota íntegra de l'impost, els béns immobles en els quals en el moment de la meritació de l’impost, és a dir, a 1 de gener de 2024, tinguin instal·lat sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia provinent del sol, sense estar obligats a això per la normativa urbanística o les ordenances municipals, en els següents supòsits:

Instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum:

  1. En el cas d'habitatges d’ús residencial en els quals tinguin instal·lat sistemes per aprofitament elèctric de l’energia provinent del sòl, o fotovoltaics d'autoconsum per a ús individual abans de l’1 de gener de 2024, i la sol·licitud de bonificació hagi estat presentada, abans de la fermesa del rebut de l’exercici 2024, gaudiran d'una bonificació del 50 per cent sobre la quota íntegra de l'impost. Aquesta bonificació, que tindrà caràcter pregat, es concedirà per un període de 3 anys a partir de l’exercici següent al de la sol·licitud i es mantindrà, dintre del període concedit, mentre no variïn les circumstàncies determinants del seu atorgament i així ho prevegi l'ordenança fiscal aplicable en cada exercici.
  2. Gaudiran d’una bonificació del 10 per cent sobre la quota íntegra de l’impost, els béns immobles que tinguin la consideració d’habitatges d’ús residencial en els quals s’instal·lin a partir de l’1 de gener de 2024, sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia provinent del sol o instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum, sense estar obligats a això per la normativa urbanística o les ordenances municipals. Dita bonificació serà de caràcter pregat i es concedirà pel termini d’un any, a partir de l’exercici següent al de la seva sol·licitud”.

 

Pel que fa a l’al·legació presentada sobre el greuge comparatiu entre les tipologies de domicilis en la taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals, i  tenint en consideració que els cubells poden ser objecte de desperfectes per vandalisme o a causa de la presència de senglars, en l’Ordenança Fiscal núm. 9, taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals, es va establir l’exempció de la taxa quan es presenti el cubell a reposar en mal estat, però es considera adient afegir una exempció en el cas que els cubells hagin estat objecte de robatori, de manera que aquest punt quedaria redactat de la manera següent:

“(...) Amb l’establiment de l’exempció d’aquestes taxes quan siguin noves persones empadronades a l’habitatge, quan presentin el cubell o targeta trencada o en mal estat, i quan presentin una denúncia per robatori.

 

També s’estimà l’al·legació presentada en quant que cal posar en coneixement als subjectes passius del recàrrec, donant un termini d’audiència perquè puguin al·legar justificadament la no participació en el sistema porta a porta i la no aplicació del recàrrec, per això, a principis d’abril de 2024 es notificarà a les persones afectades.

 

Pel que fa a l’increment de la taxa d’ocupació de via pública per caixers automàtics, s’estima l’al·legació presentada i s’incorpora dit increment en l’Ordenança Fiscal núm. 15, taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic amb finalitat lucrativa, on estableix una tarifa per caixers automàtics o similars de 366,60 €/any, en un 9,5%, passant a 421,58 €/any, d’acord amb els arguments que s’expressen en la part dispositiva d’aquesta proposta d’acord, segons allò motivat per l’informe tècnic-jurídic en resposta de les al·legacions.

 

El regidor Sergi Plaza va agrair les aportacions i va llençar l’oferiment de crear espais de debat i treball conjunt més enllà de les al·legacions per construir en positiu i trobar punts d’acord que millorin la gestió de l’Ajuntament i la qualitat de vida de la ciutadania.

 

Podeu accedir a l’exposició de l’informe i al contingut íntegre del Ple en vídeo en el canal de You Tube de l’Ajuntament:

https://www.youtube.com/watch?v=7IdYCc3WFM4  i a través de Ràdio a la carta de Ràdio Palau: https://www.radiopalau.cat/pl5/radio-a-la-carta/id4275/pm-28-de-desembre-2023.htm

 

Els acords del Ple es poden consultar també al web

https://www.palauplegamans.cat/pag696/aju-con-acords-de-ple.htm

 

 

Comparteix aquest contingut