Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El Ple de l’Ajuntament aprova una modificació de les ordenances fiscals per l’exercici 2024

#Alcaldia
#Economia
#Plens

2 de novembre de 2023

L’augment de les despeses i la pèrdua d’ingressos per la plusvàlua porta al Consistori a aprovar l’actualització d’alguns impostos i taxes municipals l’any 2024.

 

El ple ordinari celebrat aquest proppassat dijous 26 d’octubre va aprovar l’actualització de les taxes i els impostos municipals pel 2024. S’actualitzaran alguns tributs municipals per fer front a l’increment de l’IPC i equilibrar la caiguda d’ingressos pel  decrement de l’impost sobre la plusvàlua.

 

Les fortes pujades dels preus dels serveis, de les matèries primeres, de les obres d’arranjament i de manteniment dels espais; l’augment de la inflació dels últims mesos; l’increment del preu de l’energia (electricitat i gas); i l’augment del cost del capítol de personal degut al reforçament de l’estructura de l’Ajuntament en els darrers anys, sumat a la pèrdua d’ingressos per la plusvàlua son les causes que han portat al Ple del Consistori a aprovar una actualització dels principals impostos i taxes municipals de l’any 2024, per poder fer front a aquesta situació i seguir garantint uns serveis de qualitat.

 

Quins son els canvis més importants de les ordenances fiscals per l’any 2024?

 

De les 32 ordenances fiscals vigents, es modifiquen 21 -en moltes només es fan modificacions de caràcter normatiu en quant a la redacció d’alguns articles- i es crea una de nova, la taxa de llicència d’autotaxi.

 

L’Impost sobre Bens Immobles (IBI) -què estava congelat des de l’any 2016- canvia el tipus de gravamen, és a dir, el tipus impositiu a través del qual es calcula la quota que paga cada immoble. Aquest tipus de gravamen passa del 0,529% al 0,579%, això vol dir que si de mitjana una família amb un valor cadastral mig (118.765€) paga avui dia 628€ anuals a partir del 2024 pagarà 687€, 59 euros més; un increment del 9,5%.

 

La resta d’usos, comercial, industrial i sanitari, passen de 0,61% a un 0,66% sempre que tinguin un valor cadastral mínim de 187.000€ en el cas comercial i 916.000€ en el cas industrial. En el cas sanitari no s’aplica. Un altre dels canvis en l’IBI és la bonificació per instal·lació de plaques solars, que passa al 10% i amb una aplicació d’un any.

 

L’Impost sobre activitats econòmiques (IAE), que només aplica a empreses que facturen més d’un milió d’euros, incrementa els coeficients aplicables en les dues categories de vies. En la 1a passa d’un 2,612 a un 2,85 i en la 2a categoria d’un 2,473 a un 2,736. Això es tradueix en un increment del 9%.

 

La taxa integral d’activitats incorpora en el seu redactat una bonificació del 100% a les primeres activitats que desenvolupin emprenedors amb acompanyament de l’administració, i ajudar així aquelles persones que volen emprendre en el seu negoci.

 

La taxa per la prestació del servei de residus municipals incrementarà la tarifa, que fins ara era de 129,16€ per habitatge / any i passarà a ser de 142,08€, una diferència de 12,92€.

 

La taxa d’entrada de vehicles modifica la quota tributaria incorporant com a concepte l’entrega de la placa de gual, que fins ara no estava recollit en l’ordenança, i tindrà un cost de 20€.

 

A la taxa per ocupació de terrenys d’ús públic amb runes i tanques s’incorpora a la quota tributaria una quota mínima de 35€ en els casos d’ocupació de la via pública amb enderrocs, materials de construcció, bastides, grues fixes, sils, maquinària d'obra i anàlegs.

 

A la taxa per la utilització de la deixalleria municipal s’apliquen canvis en algunes tarifes. Per exemple, s’incrementa el cost del sac de poda a 5€/unitat (abans era 2€/unitat).

 

Finalment amb la creació de la taxa per la llicència d’autotaxi es regularan aspectes com la concessió i expedició de llicències, l’autorització per la transmissió de llicencies o el manteniment anual de la llicència. La quota serà de 758€ per concessió i expedició de llicencies, 280 per l’autorització de transmissió, 280€ per la substitució de vehicles i 75€ pel manteniment i conservació de la parada d’autotaxi.

 

Podeu consultar l’acta del ple al Portal de Transparència i recuperar el Ple íntegre al canal de  You Tube de l’Ajuntament.

 

Comparteix aquest contingut