Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El Vallès Occidental es coordina per acollir els refugiats amb les màximes condicions

#Alcaldia
#Participacio

16/9/2015

L'Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, l'Ajuntament i el teixit social del municipi engeguen accions en aquest sentit

 

Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, i la resta d'alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental han constituït avui el Consell d'alcaldes i alcaldesses de la comarca per al mandat 2015-2019, on s'ha abordat l'acolliment de refugiats que provenen de territoris en conflicte a la Mediterrània.

 

S'hi ha acordat una actuació conjunta per tal de poder planificar l'acollida de les persones refugiades amb les màximes condicions i garantint que puguin tenir accés als mateixos recursos independentment del municipi on siguin acollits. Una comissió tècnica treballarà per crear un Pla Comarcal d'Acollida de refugiats que identifiqui les necessitats, la disponibilitat dels municipis i el mapa de recursos comarcals, i que pugui orientar de forma unificada la ciutadania i sensibilitzar la població. Es vol que aquest Pla estigui preparat en els propers mesos, ja que es preveu que els primers contingents puguin arribar en uns 4 o 5 mesos, un cop determinat el nombre de persones refugiades que es puguin acollir a cada país.

 

"La ciutadania i el municipalisme reaccionen abans que els governs que tenen la responsabilitat d'actuar davant aquestes crisis", considerava l'Alcaldessa Padrós en unes declaracions recollides per Ràdio Palau la setmana passada. De fet, la coordinació dels municipis a nivell comarcal arriba uns dies després que Teresa Padrós enviés una carta al ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, demanant que es garanteixi el dret d'asil i oferint la col·laboració del municipi.

 

De fet, la pròpia Alcaldessa ha confirmat que aquests dies es mantindran reunions amb tots els grups polítics per decidir si Palau-solità i Plegamans es declara vila acollidora de refugiats i fer-los partícips d'aquesta mesura. És, de fet, un tema que es vol dur al proper Ple Municipal, el 24 de setembre. En paral·lel, diversos ciutadans i ciutadanes ja s'han dirigit a la regidoria de Cooperació i Solidaritat per oferir les seves cases com a llocs d'acollida. Al seu torn, el mossèn Prakash Chukka vol posar a disposició d'aquesta causa les dues parròquies de la vila per acollir els refugiats i anuncia que es coordinarà amb Càritas Parroquial per fer-ho de la millor manera possible.

 

Tornant al Consell d'alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, president d'aquest òrgan i Alcalde de Castellar del Vallès, ha remarcat la necessitat que “l’acollida de persones refugiades es pugui fer amb les màximes condicions. Hem de poder mobilitzar de manera oportuna els recursos per acollir els refugiats mitjançant el Pla d’Acollida”. Giménez també ha explicat després de la reunió que “la major part d’alcaldes i alcaldesses han mostrat la seva col·laboració amb ajudes directes en funció de la disponibilitat pressupostària per ajudar les entitats que treballen en ruta i també hem acordat reclamar al govern de l’Estat que s’apliqui un contingent de persones per acollir i que es pugui ampliar el termini d’acollida de 6 a 24 mesos”.

Torna



Comparteix aquest contingut